Onze oer-Hollandse schaatssport is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van Nederlands grootste volkssporten. Mede onder impuls van ons marathonschaatsen begint het bij de eerste nachtvorst bij velen te kriebelen en barst er bij voldoende natuurijs een totale "schaatsgekte" los.
In het gehele land genieten honderdduizenden van de schaatstochten die veelal in een prachtige, Hollandse omgeving worden georganiseerd. En hoe belangrijk het schaatsen op kunstijs ook geworden is, natuurijs blijft toch de basis voor het "marathonschaatsen".

Stijgende belangstelling
Ook onze Klassiekers groeien mee met de stijgende belangstelling voor de schaatssport. De Klassiekers worden stuk voor stuk georganiseerd in prachtige, eeuwenoude natuurgebieden die normaal vrijwel onbereikbaar zijn. Daarbij worden de Klassiekers gekenmerkt door de strijd van de rijders met elkaar en de elementen.
De belangstelling van schaatsminnend Nederland voor de omgeving, de kou, misschien wel sneeuw en de boeiende strijd die topsporters leveren, zorgt ervoor dat de media en het bedrijfsleven de Klassiekers op de voet volgen. 

Interessante prijzen
Onze Stichting Natuurijs Klassiekers rust op 11 betonnen fundamenten van gemiddeld 108 jaar jonge organisaties en heeft veel ervaring in het organiseren van marathons op natuurijs.
Alle Klassiekers zullen (bij voldoende ijs) ook in de komende jaren ruimschoots te zien zijn bij de NOS.
Daarnaast blijven UNOX en KPN de exclusieve hoofdsponsors van alle natuurijs klassiekers en kan er naast de dagprijzen worden gestreden om het KNSB Klassieker Natuurijs Klassement.

Wij zien uit naar een natuurijsrijke winter met weer een boeiende maar vooral sportieve strijd.