De winter heeft zich al een beetje laten gelden, helaas meer in de vorm van ijzel dan ijs.
Maar de koude schijnt er aan te komen en bovendien hebben we nog 2 echte wintermaanden te gaan.
De verenigingen van de Klassiekers en de NEO, rijdsters en rijders plus de ploegleiders zijn alle geïnformeerd door de KNSB en de SNK.
Laten we hopen dat binnenkort de eerste Klassieker gereden kan worden!

De Stichting Natuurijsklassiekers heeft op 24 oktober 2016 de jaarvergadering gehouden te Almere en op 7 november het overleg met de 8 NEO klassiekers te Bovensmilde.

Het waren weer nuttige bijeenkomsten, KPN en UNOX zijn weer de 2 hoofdsponsors voor komende winter.
De NOS zal de beelden van de wedstrijden weer ruim gaan uitzenden.

De stichting heeft de kwaliteit en zorgplicht hoog in het vaandel staan, de medische begeleiding en professionele finishstraat hebben weer meer aandacht gekregen.

Een goede en professionele communicatie tussen de organiserende verenigingen, de Stichting Natuurijsklassiekers, de K.N.S.B., NOS en sponsoren UNOX en KPN staan borg voor mooie wedstrijden op natuurijs.

De Stichting Natuurijsklassiekers heeft op 7 december 2015 de jaarvergadering gehouden te Almere en op 14 december het overleg met de 8 NEO klassiekers te Bovensmilde.

Het waren zeer nuttige bijeenkomsten, KPN en UNOX zijn weer de 2 hoofdsponsors voor komende winter.
De NOS zal de beelden van de wedstrijden weer ruim gaan uitzenden.

De stichting heeft de kwaliteit en zorgplicht hoog in het vaandel staan, de medische begeleiding en professionele finishstraat hebben weer meer aandacht gekregen.

Een goede en professionele communicatie tussen de organiserende verenigingen, de Stichting Natuurijsklassiekers, de K.N.S.B., NOS en sponsoren UNOX en KPN staan borg voor mooie wedstrijden op natuurijs.

Aankomend 16 januari 2016 bestaat onze Stichting 25 jaar.

Vanaf 28 april staat er midden in Eernewoude een beeld van drie schaatsenrijders. Het stalen kunstwerk verwijst naar de beroemde natuurijsklassieker ‘De 100 van Eernewoude’ in het Friese dorp. Drie oud-winnaars van wedstrijden in het plaatsje hebben model gestaan voor het beeld.
Beeldhouwer Hans Jouta heeft het laatste half jaar gewerkt aan het beeld, dat op 28 april werd onthuld door burgemeester Eric ter Keurs van de gemeente Tytsjerksteradiel. Speciaal aan het kunstwerk is dat het op het water staat.
“Het beeld is op een drijvend ponton geplaatst”, vertelt Jouta. “Hierdoor gaat het met het water op en neer en dat geeft van een afstand het effect van schaatsen. En als het water bevroren is, lijkt het echt als of ze aan het schaatsen zijn.” Het beeld is gemaakt van een soort staal dat het een roestkleur geeft, maar niet verder zal roesten.
Het idee, dat ook wordt ondersteund door de IJsclub Lyts Bigjin, de gemeente en dorpsbelangen Eernewoude, kwam van Hindrik Wester, verbonden aan de plaatselijke Galerie Koopmans. Wester wilde met het beeld de natuurijsklassieker wat “extra’s geven. Ik wil laten zien dat De 100 van Eernewoude meer is dan een gewone marathon.”
Wester liep al een aantal jaar met het idee van het schaatsbeeld. “Ik ben een echte schaatsliefhebber. Oud-marathonrijder Jeen Wester had naast mijn supermarkt zijn café en ik ben echt opgegroeid in de marathonwereld en dan vooral met natuurijs”, vertelt hij. “En Friesland staat bekend als de schaatsprovincie, maar er is maar één natuurijsklassieker en die wilde ik meer onder de aandacht brengen.”
Westers buurman – en ver familielid – Jeen Wester is een van de drie mannen die terugkomt in de beeldengroep. Hij won de eerste 100 van Eernewoude. De wedstrijd was toen nog een marathon, maar een afvalwedstrijd. “Naast Jeen is ook Hilvert van der Duim afgebeeld. Die won hier in 1987 het NK op natuurijs en de derde is Jos Niesten. Dat vond ik gewoon een mooie schaatser. En hij won de 100 in 1986”, verklaart Wester de samenstelling van het groepje schaatsers.
Het beeld, dat ter hoogte van de start/finish van de natuurijsklassieker staat, moet zo een identificatiepunt worden van het dorp én de klassieker. “In de winter kunnen schaatsers er even stoppen en mee op de foto, bijvoorbeeld”, zegt Jouta. Dat de beeldhouwer gevraagd werd voor deze ‘schaatsopdracht’, is niet geheel toevallig. “Ik heb zelf vier keer de Elfstedentocht uitgereden. En mijn overgrootvader was de nummer twee bij de eerste Elfstedentocht.”

P1030432   P1030426

GOINGARIJP – Een dag na het Nederlands Kampioenschap op natuurijs heeft Foske Tamar van der Wal revanche genomen voor haar nederlaag in de sprint tegen Mariska Huisman. Op de streep in Goingarijp klopte Van der Wal haar medevluchtste Erna Last-Kijk in de Vegte. Haar ploeggenote Jolanda Langeland eindigde als derde.

De neo-klassieker Ronde van Skarsterlan werd gepresenteerd als de revanchewedstrijd voor het NK. Maar van revanche was in de ogen van Foske Tamar van de Wal geen sprake. ’’Een NK is een NK. Ik had op het Veluwemeer heel graag willen winnen maar werd net verslagen door Mariska Huisman. Dat is balen, maar daaraan veranderd een wedstrijd een dag later niets. Dat NK kun je er niet mee terug draaien. Maar natuurlijk ben ik wel blij dat ik in Goingarijp net als vorig jaar heb kunnen winnen.’’

Die zege van Van der Wal kwam op de uitstekende ijsvloer in het Friese land op indrukwekkende wijze tot stand. De Groningse reed samen met Erna Last-Kijk in de Vegte een bijzonder dappere race. De twee reden al vroeg in de koers weg uit het peloton, aanvankelijk in gezelschap van Irene Schouten. De Andijkse moest in het verloop van de wedstrijd echter afhaken, waarna Van der Wal en Kijk in de Vegte samen verder gingen.

Kersvers Nederlands kampioene Mariska Huisman had daarachter geen goede dag. De Noord-Hollandse zag geen kans in samenwerking met andere het peloton terug te brengen naar de twee vluchters. ’’Ik heb het wel geprobeerd, maar ik had vandaag gewoon geen goede benen. Uiteindelijk ben ik ook afgestapt.’’

In de kopgroep gingen Van der Wal en Last-Kijk in de Vegte voortvarend te werk. ’’We hebben steeds heel goed samengewerkt’’, vertelde Van der Wal. ’’Dat was vanaf het begin zo en dat hebben we tot het einde volgehouden. In de laatste ronde wordt dat natuurlijk wat anders, want dan ga je je bezighouden met de winst. Maar het is mooi dat het samen met Erna gelukt is om met zijn tweetjes weg te blijven.’’

In de laatste ronde deelde Last-Kijk in de Vegte een paar speldenprikken uit. Logisch, want de rijdster van MK Basics besefte uiteraard heel goed dat winnen heel moeilijk zou worden als ze samen met Van der Wal naar de streep reed. Maar de Groningse pareerde alle aanvallen en trok vervolgens in de sprint inderdaad de winst naar zich toe.

Een mooie overwinning, vond Van der Wal zelf. ’’Het geeft veel voldoening om op deze manier een koers te winnen. Nog mooier was het dat Jolanda Langeland er vervolgens in slaagde de sprint van het achtervolgende groepje te winnen. Zo werd ze toch heel mooi derde en dat verdiende ze. Jolanda rijdt al weken heel sterk en dan vind ik het alleen maar mooi als ze daarvoor ook wordt beloond.’’

Een deel van het vrouwenpeloton stapte in Goingarijp meteen in de auto richting Weissensee. Van der Wal deed dat nog niet. ’’Eerst even naar huis en dan rijden we zondag naar Oostenrijk.’’ Daar wacht maandag alweer de volgende wedstrijd: De Aart Koopmans Memorial. 

foske1  foske2

GOINGARIJP – De neo-klassieker Ronde van Skarsterlan bood de mogelijkheid revanche te nemen voor het NK op natuurijs. Van die mogelijkheid wist niemand in het peloton gebruik te maken. Sterker, de BAM-ploeg legde net als een dag eerder de gehele concurrentie over de knie. Bob de Vries zegevierde, Ingmar Berga en Arjan Stroetinga zorgden voor het derde volledig groenoranje podium in twee weken.

Al een tijdje regeert BAM het peloton met ijzeren vuist, daaraan is iedereen inmiddels wel een beetje gewend. Maar nooit eerder was de overheersing door de ploeg van coach Jillert Anema zo sterk als nu. Twee weken terug in Noordlaren bejubelde Anema het eerste volledig BAM podium op de marathon ooit. Amper veertien dagen later was het meteen al voor de derde keer raak.

Dat leidt inmiddels tot wat scheve gezichten in het peloton, waar langzamerhand wat gemor begint te klinken. BAM zou te sterk zijn, te goede rijders hebben en over een te groot budget beschikken, waardoor de spanning in de competitie ver te zoeken is. Maar klagers hebben in dit geval geen recht van spreken. BAM heeft zijn zaakjes gewoon prima voor elkaar, de schaatsers trainen dagelijks knetterhard om nog beter te worden en de successen die de ploeg behaald op de langebaan stralen juist positief af op het hele peloton. BAM heeft de standaard gezet, en het is aan de anderen te streven naar datzelfde hoge niveau, in plaats van roepen om een nivellering naar beneden.

Ook de wedstrijd op het fraaie rondje in Goingarijp was weer een uitzonderlijk vertoon van macht door de BAM-rijders. Centraal in dit geval stond Bob de Vries, de man die vrijdag op het Veluwemeer het podium miste. De Vries reed vijf ronden voor het einde weg uit de groep. In de resterende omlopen ging hij zelfs nog eens een keer onder uit, maar het peloton zag hem pas achter de finish terug. Daar zag de boer uit Haule, die Rob Hadders in Skarsterlan afloste als winnaar, dat zijn ploeggenoten Ingmar Berga en Arjan Stroetinga het podium opnieuw groenoranje kleurden.

Het staaltje van De Vries was des te indrukwekkender gezien de omstandigheden op het Friese ijs. Zo’n beetje bij de start van de mannenwedstrijd begon het in Goingarijp te sneeuwen en dat heeft het peloton geweten. Flinke sneeuwval en harde wind maakten de race tot een werkelijke hel van het noorden. ’’Het was onvoorstelbaar’’, verzuchtte Rob Hadders. ’’Tegen de wind in stonden we echt bijna stil. Niet te doen. We hebben voor mijn gevoel het record gebroken van de langzaamste honderd kilometerwedstrijd ooit.’’

Hadders, vorig jaar nog winnaar in Goingarijp, speelde nu geen rol van betekenis. ’’We zijn geknipt en geschoren door de mannen van BAM. Alle respect voor wat ze ook nu weer hebben laten zien. Alleen Gary Hekman kon voor mijn gevoel nog een tijd tegen ze opboksen. Hij was een van de sterkste mannen vandaag, net als vorig jaar. Maar ook toen won hij niet en dit keer blies hij zichzelf op. Bob de Vries was gewoon de allersterkste.’’

  bob3

Zaterdag 26 januari staat de Ronde van Skarsterlân-de Friese Meren op het programma. Deze zogenaamde neo-klassieker werd eerder in 2011 en 2012 verreden in het Friese Goingarijp. De Ronde van Skarsterlân-de Friese Meren maakt onderdeel uit van de cycles van natuurijsklassiekers (Steenwijkerland). Blijf het volgen op deze site. Op deze site komen ook de uitslagen van deze tocht op de Friese meren.