Beste klassieker leden,

Het venijn van de winter zit dit jaar in de staart.
Als de voorspellingen kloppen - helaas weet je dat nooit zeker - komt er toch wel een stevige periode met vorst aan.
Of het genoeg is om één of meerdere van onze mooie wedstrijden te rijden moet de komende dagen blijken.
Als bestuur vinden wij het belangrijk dat alle verenigingen voorbereid zijn en voor een vroege wedstrijd op het vinkentouw zitten.
Wat zou het toch mooi zijn als het er weer eens van komt.
Laten we allemaal kien zijn op kansen.
De KNSB zal misschien net als andere jaren als eerste een NK willen rijden, ook daarvoor kunnen wij onze parcoursen aanbieden.
Hou ons de komende dagen op de hoogte van de kwaliteit en dikte van de ijsvloer.

Schaatsen is volkssport nummer één in Nederland als het kwik maar even onder nul komt, of zelfs de voorspellingen zijn daartoe, dan is schaatsen het gesprek van de dag. Waar kan er mogelijk wanneer geschaatst worden? Wanneer gaat de ijsbaan open en staan er al wedstrijden gepland?

Hand in hand met schaatsen op natuurijs gaan de verhalen. Verhalen over legendarische tochten, barre winters en de geboorte van nieuwe schaatshelden. Deze verhalen leest u, samen met nog veel meer prachtige schaatsverhalen, in Proskating. Hét enige schaatsmagazine van Nederland.

Korting voor Leden:

Proskating biedt u en uw leden een mooie kans om tegen een kennismakingstarief lid te worden van het schaatsmagazine. Een abonnement kost normaal gesproken €23,95 per jaar, maar voor leden van uw vereniging is er een eenmalige korting beschikbaar van €10,- Bij aanmelding met de code “Natuurijs2018” kunnen leden de korting eenmalig activeren en worden de eerste vijf magazines van dit seizoen meteen opgestuurd. Het laatste magazine van dit seizoen verschijnt eind maart. Nog niet bekend met Proskating. Lees dan de natuurijsspecial online: Klik hier


Lid worden kan via: https://proskating.nl/word-nu-lid-van-proskating-magazine

 

proskating banner

De winter heeft zich al een beetje laten gelden, helaas meer in de vorm van ijzel dan ijs.
Maar de koude schijnt er aan te komen en bovendien hebben we nog 2 echte wintermaanden te gaan.
De verenigingen van de Klassiekers en de NEO, rijdsters en rijders plus de ploegleiders zijn alle geïnformeerd door de KNSB en de SNK.
Laten we hopen dat binnenkort de eerste Klassieker gereden kan worden!

De Stichting Natuurijsklassiekers heeft op 7 december 2015 de jaarvergadering gehouden te Almere en op 14 december het overleg met de 8 NEO klassiekers te Bovensmilde.

Het waren zeer nuttige bijeenkomsten, KPN en UNOX zijn weer de 2 hoofdsponsors voor komende winter.
De NOS zal de beelden van de wedstrijden weer ruim gaan uitzenden.

De stichting heeft de kwaliteit en zorgplicht hoog in het vaandel staan, de medische begeleiding en professionele finishstraat hebben weer meer aandacht gekregen.

Een goede en professionele communicatie tussen de organiserende verenigingen, de Stichting Natuurijsklassiekers, de K.N.S.B., NOS en sponsoren UNOX en KPN staan borg voor mooie wedstrijden op natuurijs.

Aankomend 16 januari 2016 bestaat onze Stichting 25 jaar.

De Stichting Natuurijsklassiekers heeft op 24 oktober 2016 de jaarvergadering gehouden te Almere en op 7 november het overleg met de 8 NEO klassiekers te Bovensmilde.

Het waren weer nuttige bijeenkomsten, KPN en UNOX zijn weer de 2 hoofdsponsors voor komende winter.
De NOS zal de beelden van de wedstrijden weer ruim gaan uitzenden.

De stichting heeft de kwaliteit en zorgplicht hoog in het vaandel staan, de medische begeleiding en professionele finishstraat hebben weer meer aandacht gekregen.

Een goede en professionele communicatie tussen de organiserende verenigingen, de Stichting Natuurijsklassiekers, de K.N.S.B., NOS en sponsoren UNOX en KPN staan borg voor mooie wedstrijden op natuurijs.

Vanaf 28 april staat er midden in Eernewoude een beeld van drie schaatsenrijders. Het stalen kunstwerk verwijst naar de beroemde natuurijsklassieker ‘De 100 van Eernewoude’ in het Friese dorp. Drie oud-winnaars van wedstrijden in het plaatsje hebben model gestaan voor het beeld.
Beeldhouwer Hans Jouta heeft het laatste half jaar gewerkt aan het beeld, dat op 28 april werd onthuld door burgemeester Eric ter Keurs van de gemeente Tytsjerksteradiel. Speciaal aan het kunstwerk is dat het op het water staat.
“Het beeld is op een drijvend ponton geplaatst”, vertelt Jouta. “Hierdoor gaat het met het water op en neer en dat geeft van een afstand het effect van schaatsen. En als het water bevroren is, lijkt het echt als of ze aan het schaatsen zijn.” Het beeld is gemaakt van een soort staal dat het een roestkleur geeft, maar niet verder zal roesten.
Het idee, dat ook wordt ondersteund door de IJsclub Lyts Bigjin, de gemeente en dorpsbelangen Eernewoude, kwam van Hindrik Wester, verbonden aan de plaatselijke Galerie Koopmans. Wester wilde met het beeld de natuurijsklassieker wat “extra’s geven. Ik wil laten zien dat De 100 van Eernewoude meer is dan een gewone marathon.”
Wester liep al een aantal jaar met het idee van het schaatsbeeld. “Ik ben een echte schaatsliefhebber. Oud-marathonrijder Jeen Wester had naast mijn supermarkt zijn café en ik ben echt opgegroeid in de marathonwereld en dan vooral met natuurijs”, vertelt hij. “En Friesland staat bekend als de schaatsprovincie, maar er is maar één natuurijsklassieker en die wilde ik meer onder de aandacht brengen.”
Westers buurman – en ver familielid – Jeen Wester is een van de drie mannen die terugkomt in de beeldengroep. Hij won de eerste 100 van Eernewoude. De wedstrijd was toen nog een marathon, maar een afvalwedstrijd. “Naast Jeen is ook Hilvert van der Duim afgebeeld. Die won hier in 1987 het NK op natuurijs en de derde is Jos Niesten. Dat vond ik gewoon een mooie schaatser. En hij won de 100 in 1986”, verklaart Wester de samenstelling van het groepje schaatsers.
Het beeld, dat ter hoogte van de start/finish van de natuurijsklassieker staat, moet zo een identificatiepunt worden van het dorp én de klassieker. “In de winter kunnen schaatsers er even stoppen en mee op de foto, bijvoorbeeld”, zegt Jouta. Dat de beeldhouwer gevraagd werd voor deze ‘schaatsopdracht’, is niet geheel toevallig. “Ik heb zelf vier keer de Elfstedentocht uitgereden. En mijn overgrootvader was de nummer twee bij de eerste Elfstedentocht.”

P1030432   P1030426