• Twitter
  • Instagram

De 100 van Earnewoude

Klassieker in midden Friesland, op It Wiid, gelegen in het mooie Nationaal Park de Alde Feanen.

IJsclub Lyts Begjin stond in 1979 aan de basis van de 100 kilometerlange klassieker van Eernewoude. Dat kon ook niet anders, want Jeen Wester, prominent lid van de club, behoorde in de jaren zestig tot de beste hardrijders van Nederland. In Friesland sprak men over de twee Jenen en dan wist iedereen dat men het over Jeen van den Berg, de Elfstedenwinnaar van 1954, en Jeen Wester had. In de barre winter van 1963 was Wester vrijwel onverslaanbaar in allerlei langebaan, afval- en marathonwedstrijden.


Hij ging ook als één van de favorieten van start in de Elfstedentocht, die vrijdag 18 januari werd gehouden, maar kwam bij de passage van Workum zwaar ten val in de kopgroep. Wester moest opgeven en zou zijn levenlang last houden van de verwonding aan zijn stuitje en rug, die hij toen opliep. Later in het jaar won hij wel de allereerste kunstijsmarathon, die in Nederland werd gehouden. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam klopte hij alle cracks in de sprint. Hetzelfde jaar won hij trouwens ook de eerste lange afstandswedtrijd, die in zijn eigen Eernewoude werd gehouden. Zijn grote rivaal Jeen van den Berg moest het onderspit delven in een afvalwedstrijd.


In 1979 nam Jeen Wester persoonlijk het voortouw bij de organisatie van de eerste 100 kilometer van Eernewoude, die zich geheel afspeelde in het schitterende merengebied Het Prinsenhof, zomers een geliefde plek voor watersporters.


De Arnhemse lange-afstandsrijder Ludwig Meyering won deze eerste marathon, die inmiddels zeven organisaties beleefde. Bovendien werd in 1987 op hetzelfde parkoers het Kampioenschap van Nederland over 100 kilometer gereden. Voormalige wereld-en Europees langebaan kampioen Hilbert van der Duim werd toen in eigen provincie winnaar na een bijzonder spectaculaire finish, waarin hij Dries van Wijhe versloeg.