• Twitter
  • Instagram

Driedaagse van Ankeveen

Klassieker over meerdere etappes, met ploegen tijdrit en proloog; verreden in Natuurmonumenten landschap.

De Driedaagse van Ankeveen werd in 1986 voor het eerst georganiseerd. Het is de enige meerdaagse wedstrijd, die het marathonschaatsen kent. Bovendien worden de klassementen opgemaakt aan de hand van de gemaakte tijden. Ook daarmee is de wedstrijd enig in zijn soort.


De eerste Driedaagse werd als experiment gehouden, maar sloeg zo aan dat de wedstrijd een vaste plaats op de kalender kreeg. Evert van Benthem, winnaar van de Elfstedentocht 1985, werd de glorieuze winnaar van deze eerste Driedaagse, waarna hij later in het seizoen voor de tweede maal de Elfstedentocht won.


De eerste Driedaagse was trouwens in alle opzichten uniek. De pas 16-jarige Edward Hagen brak gelijk door naar de nationale top en de 18-jarige Bart Veldkamp klopte alle toprijders in de 60 kilometer marathon, waarmee hij zijn eerste overwinning van nationaal niveau behaalde in zijn lange carrière. Bovendien won Herbert Dijkstra, de huidige schaatscommentator van de NOS, de proloog over vijf kilometer.


De tweede Driedaagse moest de laatste dag afgelast worden vanwege de dooi. Klassementsleider na vier afstanden was Jos Niesten, die tot winnaar werd uitgeroepen. De Ankeveense IJsclub – opgericht in 1887 - begon in 1979 met de organisatie van marathonwedstrijden op landelijk niveau. Met Dries van Wijhe kreeg men onmiddellijk een winnaar van naam.


In 1991 en 1996 organiseerde de vereniging het Kampioenschap van Nederland over 100 kilometer, waarbij de titels door Van Wijhe en Bert Verduin uit Heemskerk werden veroverd.


Voor men overschakelde op het populaire marathonschaatsen was de vereniging jarenlang actief als organisator van een groot aantal kortebaanwedstrijden, waarbij Gerard van Schie – nu mede-organisator van de Driedaagse – als plaatselijk favoriet in de jaren vijftig en zestig een voorname rol speelde