• Twitter
  • Instagram

Noordwesthoekrit

Klassieker door het mooie Steenwijkerland en Nationaal Park de Weerribben-Wieden, in de kop van Overijssel.

Negenhonderd schaatsliefhebbers startten op 10 januari 1942 vanuit Steenwijk in de eerste Noordwesthoekrit voor een schitterende tocht door het merengebied in de kop van Overijssel. In de IJsbode, het officieel orgaan van de schaatsenrijdersbond, verscheen op 3 juni van dat derde oorlogsjaar een uitvoerig overzicht over het ‘ijstoerisme’ in Nederland, zoals dat toen zo mooi heette. De Noordwesthoekrit kwam in het overzicht echter niet voor en dat terwijl er veertien dagen later nog een tweede tocht werd gehouden, die liefst 1500 deelnemers trok. Beide keren was er geen wedstrijd aan de tocht verbonden, maar dat veranderde in de strenge winter van 1946-1947. Op 23 december 1946 lag er meer dan voldoende ijs. Dit keer werd er een startschot gelost voor een peloton hardrijders, waarvan de bekende Elfstedenrijder Klaas Schipper uit Steenwijkerwold als snelste rond ging. Hij klopte Gerrit Werman en de pas 13-jarige Jan Bos kwam tot stomme verbazing van iedereen als doodgemoedereerd als derde over de finishlijn.


Daarmee was de toon gezet voor een prachtige schaatsklassieker, die inmiddels dertien keer werd georganiseerd, waarvan elf keer als wedstrijd.


Aanvankelijk hield de Noordwesthoekrit een zuiver regionaal karakter, maar dat veranderde in 1982, toen de snelle Jan Visser uit het Westfriese Hoogkarspel de eindsprint won. De organisatie was oorspronkelijk in handen van het Comité Noordwesthoekrit, maar aangezien dit comité geen lid was van de KNSB konden licentiehouders van de bond niet aan de wedstrijd deelnemen. In 1954 had dat geleid tot een mager deelnemersveld, maar begin februari 1956 kwam het Comité tot een vergelijk met de ijsclubs in het gebied en werd de Federatie Toertochten Noordwesthoekrit opgericht. Prompt kon op 11 februari weer een tocht worden uitgeschreven, die verrassend door Jan Vossegat werd gewonnen voor gerenommeerde rijders als Klaas Leffertstra en Henk Lamberts.