• Twitter
  • Instagram

Oldambtrit

Klassieker in het Noord Oosten van Groningen, verreden over vaarten en plassen, met start en finish in Scheemda.

De Oldambtrit werd in 1954 voor het eerst georganiseerd. Daarmee kreeg Groningen haar tweede schaatsklassieker. De 70 kilometertocht werd steeds met start en finish in Scheemda gehouden en voerde langs de dorpen in het fraaie Oldambt, het stokoude landschap in oost Groningen. Met zestien organisaties groeide de Oldambtrit uit tot een wedstrijd, die sneller dan

andere kon worden georganiseerd. Zo groeide deze wedstrijd tot de meest georganiseerde schaatsklassieker. Liefst zestien keer werd in Scheemda het startschot gegeven.


De onbetwiste kampioen van de Oldambtrit is de befaamde Jan Roelof Kruithof uit Havelte. Hij slaagde er vier keer in de wedstrijd op zijn naam te schrijven. In de jaren zeventig werd hij in 1972 alleen verslagen door Tinus Roozendaal uit het Noordhollandse Warmenhuizen. Jan Roelof Kruithof maakte vooral naam door zijn vrijwel onoverwinnelijkheid in de Alternatieve Elfstedentochten over 200 kilometer, waarvan hij er liefst tien won.


De wedstrijd gaat tegenwoordig over 100 kilometer. Eveneens met start-en finish in Scheemda. De organisatie is tegenwoordig in handen van de Stichting Promotie Oldambt, Scheemda.