• Twitter
  • Instagram

Ronde van Loosdrecht

Klassieker die tot de oudste behoort, verreden op plassen die zijn ontstaan door veen afgravingen voor turfwinning.

De Ronde van Loosdrecht beleefde op 1 februari 1947 zijn eerste organisatie en behoort daarmee tot de oudste schaatsklassiekers van Nederland. Deze wedstrijd was bovendien de eerste, die als rondenwedstrijd werd georganiseerd. De rijders moesten 120 kilometer afleggen op de schitterende meren bij het Gooise watersportdorp, die ontstaan zijn door veenafgravingen aan het einde van de negentiende eeuw. Deze afstand werd altijd in een zogenaamde rondenwedstrijden gereden. Meestal werd een baan van twaalf kilometer lengte uitgezet.


In 56 jaar werd de wedstrijd negen keer georganiseerd, terwijl de ijsclub Loosdrecht in 1979 ook het eerste Kampioenschap van Nederland over 100 kilometer voor zijn rekening nam. Henk Portengen, nu lid van de Marathoncommissie van de KNSB, werd de eerste nationale kampioen. Het kampioenschap werd in de strenge winter van ’79 aan Loosdrecht doordat het populaire bestuurslid Dirk Kroon – eigenaar van een horeca-etablissement met de naam Dunne Dirk – tien jaar eerder het voorstel had gedaan een dergelijk kampioenschap in te stellen. Het voorstel werd onmiddellijk overgenomen door de KNSB, maar tot januari 1979 waren de winters te slap om ook werkelijk tot een organisatie te komen.


In de 56-jarige geschiedenis van de wedstrijd kwam het één keer voor dat een Loosdrechter zelf de wedstrijd won. Dit was in 1963 Arcangelo Damo, de zoon van een Italiaanse immigrant. Hij klopte toen Leen Pfrommer, die later furore zou maken als één van de beste schaatscoaches, die Nederland ooit kende.