• Twitter
  • Instagram

Veluwemeertocht

Klassieker in midden Nederland op het Veluwermeer, op de grens van de Veluwe en de Flevopolder.

De ijsclub Elburg organiseerde in de zware winter van 1963 twee wedstrijden over 65 kilometer, die allebei door Roelof Bakker uit IJhorst werden gewonnen. Hij was toen de onbetwiste kampioen van de lange afstanden in de kop van Overijssel. De wedstrijd op het Veluwemeer groeide uit de een belangrijke klassieker, toen in 1979 door de Samenwerkende IJsclubs langs het randmeer werd besloten tot de organisatie van een 200 kilometerwedstrijd. Het was de eerste marathon van dit formaat, die na de beruchte Elfstedentocht van 1963 in Nederland kon worden gehouden.


Die eerste editie werd gelijk een voltreffer, mede door de prachtige overwinning van Dries van Wijhe uit het vlakbij Elburg gelegen Oldebroek, die zich in de zware winter van 1979 met zijn enorme strijdlust zou opwerken tot een nationale beroemdheid.


De tocht startte en eindigde bij Elburg. Het parkoers liep tot Harderwijk en Kampen over het uitgestrekte Veluwemeer. De ronde van ongeveer 20 kilometer moest tienmaal worden afgelegd. In 1987 behaalde Jan Roelof Kruithof uit Havelte in de Veluwemeertocht zijn tiende overwinning in een 200 kilometerwedstrijd. Dat is een record dat tot op de dag van vandaag nog steeds onaantastbaar is.


In verband met de boordevolle natuurijsagenda besloten de Samenwerkende IJsclubs in 1991 de afstand van de Veluwemeertocht terug te brengen tot 100 kilometer, maar de mogelijkheid om in een zeer strenge winter toch de oude klassieke afstand van 200 kilometer op het programma te zetten blijft open.