Holland Venetiëtocht

1901

Klassieker

Giethoorn

Ankeveense IJsclub

ronde

dames + heren

100 km

dewedstrijd

De Hollands-Venetiëtocht werd sinds 1956 tien keer als wedstrijd en dertien keer als toertocht gehouden. De wedstrijd wordt altijd op zondagochtend gereden en gaat over 55 kilometer. De route slingert zich dwars door het dorp Giethoorn en door het schitterende plassengebied in de kop van Overijssel. De start en finish van deze populaire wedstrijd liggen op de Bovenwijde bij het bekende Smits Paviljoen. IJsclub Giethoorn organiseert zowel wedstrijd en tocht in samenwerking met de ijsclubs uit de omliggende dorpen. De toertochtrijders vertrekken als de wedstrijd is gefinisht.

 

De 18-jarige Roelof Bakker uit IJhorst was in 1956 de eerste winnaar van deze klassieker. Kampioenen als Jan Roelof Kruithof en Henri Ruitenberg wisten de wedstrijd twee keer op hun naam te schrijven. Bijzonder was de overwinning van de Fries Marten Hoekstra in 1985. Hij was al gestopt met marathonschaatsen in verband met een ernstige rugblessure, toen de Elfstedentocht werd aangekondigd. Hoekstra maakte in de Hollands-Venetiëtocht zijn rentree en won prompt om vervolgens in de Elfstedentocht lange tijd in de kopgroep mee te strijden.

 

Op 1 februari 1976 werd de wedstrijd wel gereden, maar werd het hele peloton gediskwalificeerd. Liefst 140 rijders gingen van start voor het startschot zelfs maar gevallen was en de wedstrijdleider de route had kunnen toelichten. Op de dorpsgracht werd getracht het op hol geslagen peloton te stoppen, maar slechts vijftien rijders voldeden aan dit bevel van de jury. Zij kregen een herstart. De rest werd gediskwalificeerd, maar aan de finish was de chaos helemaal compleet toen van twee verschillende kanten rijders op de eindstreep afstormden. Daarop werd besloten de hele wedstrijd ongeldig te verklaren.

arrow&v

eerdereedities

fotoarchief

logo_unox.png
logo.png
1200px-NOS_logo_edited.png
knsb_logo.png
kpn_logo_wit.png